Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur

Brabantse Biesbosch

15 maart 2012

Brabantse Biesbosch

Donderdag 15 maart is een prachtige dag, die ik voor mezelf heb gereserveerd. Ik breng Gina naar haar werk en rij daarna naar de Kop van 't Land en breng een bezoek aan de Brabantse Biesbosch.


Veerpont bij de Kop van 't Land naar Werkendam

Rietgors

Even na 09.00 uur sta ik bij de Kop van 't Land en weldra komt vanuit het tegenlicht de veerpont in het zicht. Ik rijd de pont op en weinige minuten later ben ik aan gene zijde. Ik parkeer na enkele honderden meters mijn auto op de brug, zet mijn telescoop uit en tuur links en rechts het water af. Een tjiftjaf zingt zijn eentonige liedje vanuit het struikgewas, rietgorzen zingen zittend in de wilgen en ook een Cetti 's Zanger laat zijn harde klanken horen. De Biesbosch is de laatste jaren een waar bolwerk voor deze soort, maar het is toch altijd leuk hun zang te horen.

Biesbosch

Met mijn verjaardag heb ik een polarisatiefilter gekregen en daar experimenteer ik wat mee. De donkerblauwe lucht is een direct gevolg van het gebruik ervan. De eerste probeersels zijn wel leuk, maar soms is het resultaat iets "te".

Nijlgans

Rijnaak

Ringmussen

Ik rijd in zuidwestelijke richting langs de Spieringsluis naar de Deneplaatweg, die parallel aan de Nieuwe Merwede loopt. Slechts een enkele wandelaar en één andere automobilist maken gebruik van de stille dijk, die uitzicht geeft over de drukbevare rivier, waar een volbeladen rijnaak zijn weg richting Europoort volgt, terwijl het water over de boorden klotst. Een in Nederland niet zo geliefde Nijlgans heeft zich afgezonderd van een grote groep soortgenoten. Een groepje Ringmussen zitten al tjilpend in een struik langs de waterkant. Deze soort is veel minder algemeen dan de Huismus.

Plas bij de Spieringsluis

Op de terugweg stop ik even bij de plas aan de Spieringsluis. Veel Kuifeenden, enkele verre Aalscholvers en duikende Futen en Dodaars bepalen het tafereel.

Paarden in de Biesbosch

Paard
Paard

Aan de overzijde van de weg staan paarden te grazen. Met hun lange manen kijken ze mij rustig aan. Verderop staan enkele andere paarden te grazen en zoeken hun kostje op de schrale grond.

Aalscholver

Grauwe Gans

In de volgende plas staat een Aalscholver op een paal zijn vleugels te drogen, terwijl een Grauwe Gans in de Rietkraag alert reageert op mijn komst.

Gekapte Abelen

Overvliegende groep met Aalscholvers

Pimpelmees

Even later rijd ik door de Noordwaard, die ontpoldert gaat worden. Boeren zijn of worden hiervoor onteigent of krijgen hun huis op een terp gebouwd. Als het daar klaar is, dan moet de Noordwaard met zijn lage buitendijkse waterkering, net als meer op deze wijze ingerichte gebieden in Nederland, bij hoogwater onderlopen en zo andere gebieden langs de grote rivieren beschermen tegen overstroming. Daarnaast wordt het gebied landschappelijk minder monotoom en krijgt het vooral een recreatieve bestemming, naast de verbeterde natuurwaarde. Overal is men hout aan het kappen en grote stapels Abelen en takkenbossen liggen langs de wegen. Mooie schuilplaatsen voor winterkoningen en mezen. Een Pimpelmees gaat rustig door met zijn zoektocht naar eten, maar een Boomkruiper blijft ver van de lens. In het tegenlicht zie ik een groep Aalscholvers als silhouetten overvliegen.

Landelijk tafereel

Landelijk tafereel

Vergane meerpalen

Landelijk tafereel

Vanaf de Galeiweg kun je een bruggetje over, maar de plaats leent zich ook voor een kleine fotosessie. Je waant je echt in het buitengebied, terwijl de Randstad op een steenworp afstand ligt. De halfvergane meerpalen lijken in tijden geen boot meer afgemeerd te hebben en mensen schijnen deze plek nauwelijks te bezoeken.

Wilg

Een oude wilg met een omvangrijke stam zorgt voor enige schaduw en is een mooie plek voor vogels om te nestelen of om bescherming in te zoeken.


Panorama bij de aankomende pont

Om kwart over één besluit ik naar huis te gaan om nog enig werk te kunnen doen. De pont komt in een rustig panorama vanaf de overkant al snel naderbij.

Pont naar de Kop van  't Land

Eenmaal op de pont blijkt de pontbaas een oude bekende. Een kort, maar gezellig praatje verder, naderen we de Kop van 't Land aan de Dordtse kant en komt een einde aan een heerlijk uitje in een lenteachtige setting.

 

Terug naar de homepage | Meer vogels en natuur